Петиција

Петиција- Стоп дискриминацији и принудној вакцинацији деце експерименталном вакцином

Организација „Лекари и родитељи за науку и етику“ подржала je иницијативу родитеља и потписала петицију за забрану дискриминације, наводећи разлоге за заустављање експерименталне вакцинације деце против КОВИД-19. Лекари наступају јединствено, без поделе на „ваксере“ и „антиваксере“ свесни велике опасности по најмлађе.

Свака нова медицинска процедура, лек или вакцина, према протоколима медицине засноване на доказима, захтевају израду мултицентричних, дугорочних студија (најмање 5 година праћења) пре него што се са сигурношћу о њима може рећи да нису штетне по људско здравље. Свако има право да буде део научне експерименталне студије, али исто тако, свако има право да не пристане да учествује у научној експерименталној студији и због тога НЕ СМЕ ТРПЕТИ ДИСКРИМИНАЦИЈУ НИ ПО КАКВОМ ОСНОВУ.

Ако су вакцине ефикасне и безбедне, у том случају они који су их примили немају разлога за страх. Ако нису ефикасне и безбедне онда они који су их примили не треба да буду љути на оне који их нису примили, већ на оне који су их обманули тврдећи супротно. 

На скуповима којим ћемо присуствовати биће потписивана петиција. Можете је одштампати (Word, PDF) и дати  (без попуњавања редног броја) да потпише фамилија, комшије, познаници, па нам донети на скуп ако долазите. Они који су ван Београда могу да шаљу поштом потписане петиције на адресу:  Удружење „Quanttes“, Ресавска 78, Београд.

ЛИНК Internet верзије ПЕТИЦИЈЕ (кликните на лого организације да отворите страницу петиције)

Попуните за ваше најстарије који се слажу са петицијом, не морате имати адресу е-поште.

Лекари потписници Петиције против вакцинисања деце од 12 до 15 година, се ограђују од потенцијалних квалификацијa да су „антиваксери“, изјављују да износе искључиво своје ЛИЧНО мишљење, које нужно не мора да представља став организација у којима су запослени. Изјављују да неће бити довољно података о леку-вакцини-новој технологији пре краја 2023. године, као и да нису у сукобу интереса, нити учесници пројеката у вези с овом вакцином.

ИЗ ПЕТИЦИЈЕ – ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ДЕЦУ ОД 12 ДО 15 ГОДИНА, А НА ОСНОВУ КОЈИХ ТРЕБА САМИ ДА ОДЛУЧИТЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ

На основу података о регистрацији, препоручена вакцина у Србији је фармацеутски производ са „условном дозволом за лек“ под називом Comirnaty, 500 mg/ml, mRNA вакцина против COVID19, са дозволом издатом за период од 12 месеци, јер нема још увек података о безбедности и индикацијама за узраст деце од 12 до 15 година.

До децембара 2023. године је у фази испитивања и додатног праћења у циљу откривања нових информација о безбедности. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728. Резултати код деце старости од 12 до 15 година се очекују тек у мају 2023. године. Компанија Pfizer наводи да нема податке за децу од 12 до 15 година. Такође, тврди да постоје озбиљна нежељена дејства, као што су тешке алергијске реакције, запаљење срчаног мишића (миокардитис) запаљење срчане марамице (перикардитис) недостатак даха, осећај лупања срца, или бола у грудима, али не наводи проценте учесталости и смртности.

 Захтевамо од одговорних да јавно буде доступно следеће:
– потпуно јасан састав КОВИД-19 вакцина и тачне информације о ефектима КОВИД-19 вакцине, укључујући и ажуриране статистичке податке о нуспојавама које су до сада забележене код вакцинисане деце
– све релевантне податке о вакцини доступне родитељима на увид пре добијања њихове писмене сагласности,
– писане гаранције произвођача вакцине да ће сносити одговорност за случај појаве штетних ефеката (како оних који се испоље краткорочно, тако и оних који се могу очекивати дугорочно);
– заустављање дискриминације деце на основу поделе на вакцинисане и невакцинисане,
– информацију ко осигурава децу (по закону то треба да уради здравствена установа која спроводи вакцинацију недовољно испитаним леком који нема трајну дозволу за употребу) и који је Етички комитет дао дозволу за примену вакцине за узраст од 12 до 15 година, а имајући у виду да је наша регулатива по овом питању усклађена са регулативом Европске Уније,
– могућност избора родитеља или старатеља детета у вези вакцинације, у складу са Уставом и законима Републике Србије, као неприкосновена могућност, без дискриминације.